Opereren heeft niet altijd zin: ‘Geneeskunde is steeds meer gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek’

De druk op de zorg was al hoog en is door de coronapandemie alleen maar groter geworden. Sjoerd Repping, hoogleraar Zinnige Zorg (Amsterdam UMC), legt uit hoe wordt bepaald welke behandeling écht toegevoegde waarde heeft.

Wie een paar jaar terug ontstoken keelamandelen had, had een grote kans dat ze operatief werden verwijderd. Vandaag de dag wordt iemand met dezelfde klacht waarschijnlijk naar huis gestuurd met pijnstillers. Waarom? ,,Uit onderzoek weten we nu dat opereren pas nut heeft als er vier of meer keer in het jaar sprake is van een keelontsteking. In de meeste gevallen gaat het namelijk vanzelf weer over’’, zegt Repping.

Volgens de hoogleraar is het van groot belang dat we de geneeskunde meer gaan baseren op wetenschappelijk onderzoek. Dat is best een verandering, als je bedenkt dat de dokter vroeger vooral iemand was die handelde op gevoel en ervaring.

Loten voor operatie
Hoe doe je nou goed onderzoek naar welke behandeling het beste werkt? Dat is nog niet zo eenvoudig, legt Repping uit. ,,Een goed voorbeeld van hoe het mis kan gaan, is een onderzoek naar de behandeling van uitgezaaide borstkanker. Voorheen kregen vrouwen met deze diagnose alleen medicijnen en bestraling, maar er ontstond een omslag: steeds meer patiënten gingen ook onder het mes voor een borstamputatie, omdat dat goed leek te werken. Achteraf bleek dat er bij vrouwen die geopereerd waren, 40 procent minder sterfte was dan bij vrouwen die niet geopereerd waren.

Lees hier het volledige artikel.