Op zoek naar de beste stamcel voor nieuw kraakbeen

Kraakbeen dat kapot is, herstelt niet vanzelf. Artsen en wetenschappers zijn daarom hard op zoek naar manieren om het lichaam een handje te helpen, bijvoorbeeld met stamcellen. Maar, welke cellen zijn daarvoor het beste?

Onderzoeker dr. Roberto Narcisi (Erasmus MC Rotterdam) gaat op zoek naar de beste stamcel voor nieuw kraakbeen. ReumaNederland financiert zijn onderzoek en er is goed nieuws.

Stamcellen zijn cellen in ons lichaam die nog van alles kunnen worden, ook kraakbeen. Ze worden onder andere opgeslagen in ons beenmerg, het zachte binnenste van onze botten. Het lichaam kan stamcellen gebruiken voor reparatie. Bij kapot kraakbeen gaat dat alleen niet vanzelf, omdat er geen bloed naartoe stroomt. Maar ook stamcellen die – in een operatie – op de plek van kapot kraakbeen worden getransplanteerd, zorgen niet bij alle patiënten voor kraakbeen dat goed herstelt.

Dr. Narcisi, hoe komt het dat stamcellen niet altijd voor goed nieuw kraakbeen zorgen?
‘Uit onderzoek en ook in de praktijk met patiënten blijkt dat niet alle stamcellen hetzelfde zijn. Als kapot kraakbeen met de eigen stamcellen van de patiënt wordt opgevuld, weten we dus niet zeker wat het resultaat zal zijn. Wordt het goed, slecht of middelmatig kraakbeen? De wetenschap is er nog niet uit welke stamcellen het beste nieuw kraakbeen maken.’

Lees hier het volledige artikel.