Het plannen van een vakantie is altijd iets om naar uit te kijken. Maar voor rolstoelgebruikers vergt dit extra voorbereiding en roept het vaak vragen op. Als je bijvoorbeeld een rolstoel in bruikleen hebt, wie is er dan verantwoordelijk voor eventuele schade tijdens je vakantie? Is het beter om je eigen rolstoel mee te nemen of er één te huren op je bestemming? En hoe zit het als je je rolstoel mee wilt nemen in het vliegtuig? We zetten het voor je op een rijtje. Eén ding is zeker: begin op tijd met plannen voordat je vertrekt.
Je eigen rolstoel meenemen
Als je een eigen rolstoel hebt, kun je deze meeverzekeren als bagage. Dit betekent dat je een eigen risico hebt en een dekking tot maximaal € 3500,-. Het is belangrijk om de voorwaarden van verschillende reisverzekeringen te onderzoeken, aangezien deze kunnen verschillen.
Rolstoel in bruikleen
Helaas kun je een rolstoel in bruikleen niet meeverzekeren als bagage bij een reisverzekering als je de rolstoel huurt via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (gemeente), Wet Langdurige Zorg (zorgkantoor) of het UWV. Het zorgkantoor en het UWV hebben veel hulpmiddelen in eigen beheer. Ze stellen de rolstoelen beschikbaar via bruikleen. De uitlener is dan verantwoordelijk voor de verzekering. Vaak helaas niet voor reizen naar het buitenland. Het is daarom verstandig om eerst contact op te nemen met de uitlener. Vraag ook of ze een aanvullende verzekering met buitenlanddekking kunnen afsluiten.
De hulpmiddelenleverancier
Gemeenten stellen rolstoelen ook beschikbaar via bruikleen, maar besteden in de meeste gevallen de verhuur in zijn geheel uit aan een hulpmiddelenleverancier, zoals Medipoint of Meyra. De kans is groot dat de gemeente je voor de voorwaarden dus doorstuurt naar de hulpmiddelenleverancier zelf.
Lees hier het volledige artikel.