Op jacht naar de geluksknop in onze hersenen

Kan diepe hersenstimulatie ons gelukkig(er) maken?
Je hersenen beïnvloeden door stroomdraden te implanteren. Dat klinkt futuristischer dan het is, want die techniek wordt al volop toegepast. Maar kun je hiermee ook psychische problemen oplossen? Biedt dit een route naar geluk?

In de film ‘Hunting for Hedonia’ staan deze vragen centraal.

Het eerste wat je ziet in de film ‘Hunting for Hedonia’ is een operatie waarbij de patiënt volledig bij bewustzijn is, terwijl ondertussen een arts bezig is om een paar dunne stroomdraadjes diep in de hersenen te duwen. Je bent als kijker meteen gegrepen, want dit is fascinerend om te zien. Die draadjes worden aangesloten op een onderhuids aangebrachte batterij. Het doel is om via elektrische signalen de overmaat aan prikkels in het bewegingscentrum van de hersenen tegen te gaan. Deze overmaat zorgt namelijk voor de kenmerkende, ongecontroleerde trillingen bij de ziekte van Parkinson.

De techniek staat bekend als diepe hersenstimulatie of DBS (Deep Brain Stimulation) en is inmiddels behoorlijk ingeburgerd als behandeling voor mensen die lijden aan Parkinson. Maar is er nog meer mogelijk met deze techniek? Want artsen hebben ook gezien dat DBS een gunstig effect kan hebben op de mentale gesteldheid en kan helpen om bijvoorbeeld depressie, dwangneuroses of angststoornissen te behandelen. Biedt DBS daarmee de weg naar geluk voor iedereen? Is genot – ‘hedonia’ – een plek in onze hersenen die we kunnen activeren? Dat is de centrale vraag in deze film.

Lees hier het volledige artikel.