Ongetwijfeld ken je het gevoel: Piekeren over de gezondheid en het welzijn van je ouder wordende vader of moeder. Verontrustende tekenen van achteruitgang in geheugen of andere gezondheidsproblemen zullen op een gegeven moment meer en meer van je hulp en aandacht vragen. Op een bepaald moment in ons leven maken we dat allemaal mee. Maar wat als je qua afstand te ver van je ouders woont, om hen dagelijks te ondersteunen?
Of je nou een uur verderop woont, in een andere provincie of zelfs in een ander land – op afstand mantelzorgen is haalbare kaart, maar zal zeker een uitdaging zijn. Je bent niet langer alleen die liefhebbende dochter of zoon, waar pa en moe zo trots op zij. Ineens ben je die lange afstand mantelzorger waar zij afhankelijk van worden, omdat jij de enige bent die ze op dat moment hebben. Kun je je daar eigenlijk op voorbereiden? Hoe ga je dat in godsnaam aanpakken? Ik heb een aantal tips van ervaringsdeskundigen voor je verzameld, waar je wellicht in een vroeg stadium veel aan zult hebben.
Allereerst wil ik je van tevoren iets meegeven waar ik inmiddels uit ervaring ben achter gekomen: Er bestaat geen ‘perfecte’ manier van mantelzorgen. Ieders situatie is nou eenmaal anders. Je zult gaandeweg het proces ondervinden dat jouw manier van mantelzorgen afhangt van zaken als: woont je hulpbehoevende ouder alleen of nog met partner, wonen er familieleden of goede bekenden in de buurt van je ouder(s) die eventueel een steentje kunnen bijdragen en uiteraard de financiële situatie van je ouder(s).
• Ga er in elk geval vanuit dat je mantelzorgtaken twee sleutelfuncties zullen bevatten:
1. Het vergaren van informatie – over de ziekte van je ouder(s), de wensen van je ouder(s), de benodigdheden en mogelijkheden qua zorg
2. Het coördineren van de zorg – je bent contactpersoon voor de diverse zorginstanties, je plant de zorg in, regelt de financiën en monitort de medische zorg
• Het zal je enorm helpen als je al in een vroeg stadium alle belangrijke contacten van je ouders hebt. Denk aan telefoonnummers, mailadressen, gegevens van zorgverzekeringen of andere essentiële informatie van bijvoorbeeld de huisarts en andere behandelende specialisten. Uiteraard kan dat ook nog wel als er plotseling een crisis situatie komt maar hou er dan rekening mee dat het je veel tijd aan speurwerk zal bezorgen. En dat is op afstand natuurlijk een stuk moeilijker.
• Zorg dat je ouder(s) belangrijke papieren op één plek bewaren, waar jij vanaf weet en laat een huissleutel bij een goede bekende achter. In dat geval kun je – bijvoorbeeld bij plotselinge ziekenhuisopname – die bekende vragen om de papieren bij je ouder(s) op te halen, in te scannen en te laten mailen. Tegenwoordig zijn er ook speciale en hele handige mantelzorg apps, waar je al die belangrijke gegevens van te voren al in kunt opslaan.
Lees hier het volledige artikel.