Oorzaak van duplicaties in DNA die kanker kunnen veroorzaken gevonden door LUMC-onderzoekers

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) ontdekten dat reparatie van breuken in het DNA de oorzaak is voor duplicaties van kleine stukjes DNA, die op hun beurt kanker kunnen veroorzaken. Tot nog toe was onbekend hoe dit soort mutaties ontstonden.

Door bepaalde reparatiefactoren te remmen zagen de onderzoekers minder van dit type mutaties. Omdat chemotherapie in zeldzame gevallen ook kan leiden tot duplicaties die kanker veroorzaken, willen de wetenschappers als vervolgstap onderzoeken of ze met hun nieuw opgedane kennis dit risico nog kleiner kunnen maken. De resultaten zijn gepubliceerd in Nature Communications.

“Duplicaties van kleine stukjes DNA komen vaak voor in ons genoom, maar kunnen in sommige gevallen vervelende gevolgen hebben”, vertelt Joost Schimmel, onderzoeker bij de afdeling Humane Genetica. “Zo heeft een kwart van de patiënten met een agressieve vorm van bloedkanker, ofwel acute myeloïde leukemie, een kleine duplicatie in het zogenaamde FLT3-gen, waardoor cellen ongeremd gaan groeien, en dus bloedkanker ontstaat.”

Lees hier het volledige artikel.