Onderzoekers van het UMC Utrecht en de Universiteit Utrecht hebben de oorzaak ontdekt van diarree na voedselvergiftiging door infectie met de Campylobacter jejuni bacterie (C. jejuni).
Een ontstekingsbevorderend stofje dat wordt uitgescheiden door de C. jejuni bacterie – ADP-heptose – veroorzaakt darmontsteking en hierdoor ontstaat diarree. Door deze ontdekking hebben artsen meer inzicht gekregen het ziekteproces na een infectie en is de ontwikkeling van een preventieve behandeling tegen voedselvergiftiging een stap dichterbij.
Infectie met de C. jejuni bacterie is één van de meest voorkomende oorzaken van voedselvergiftiging. Volgens de World Health Organization (WHO) krijgt jaarlijks één op de tien mensen wereldwijd te maken met ziekte door voedselvergiftiging. Na infectie vermeerdert C. jejuni zich snel in de slijmlaag van de dunne en dikke darm en veroorzaakt daar een krachtige lokale ontstekingsreactie. Dit kan resulteren in (bloederige) diarree. De wijze waarop C. jejuni darmontsteking veroorzaakt was echter grotendeels nog onbekend.
Lees hier het volledige artikel.