Ook plantaardig eten versterkt oudere spieren

Een plantaardig eetpatroon stimuleert de spieraanmaak bij actieve ouderen evenveel als een eetpatroon met dierlijke eiwitten. Dat blijkt uit onderzoek van Jacintha Domić, promovendus bij Humane Voeding & Gezondheid aan Wageningen University & Research (WUR). Voorwaarde hierbij lijkt wel dat het plantaardige menu zorgvuldig samengesteld is qua eiwitkwaliteit.

Plantaardig versus omnivoor
Voor de Vold-studie onderzoekt Domić de effecten van de overstap naar plantaardig eten op de spieren van ouderen. In het eerste deel van haar onderzoek volgde ze 72 actieve ouderen (65 jaar en ouder), met een BMI tussen 23 en 32.

Gedurende de proefperiode gebruikte de helft van de proefpersonen een omnivoor eetpatroon, de andere helft at plantaardig. Na 10 dagen wisselden de proefpersonen van eetpatroon. Om de voedingsinname zoveel mogelijk te waarborgen, werden alle maaltijden voor de proefpersonen op de campus van WUR bereid. Beide eetpatronen werden door diëtisten samengesteld en waren zoveel mogelijk gelijk qua hoeveelheid calorieën en eiwitten, alleen de eiwitbron verschilde. Zo kregen deelnemers bijvoorbeeld sojayoghurt in plaats van gewone yoghurt en kikkererwten of vleesvervangers in plaats van vlees.

Lees hier het volledige artikel.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.