Embryo-modellendebat: nuttig onderzoek.
Onderzoek met embryo-modellen is waardevol, ook als het geen ‘nuttige’ resultaten oplevert. Beter begrijpen hoe leven ontstaat, is van onschatbare culturele waarde.
Stel je voor dat je iets nieuws leert, zonder dat het direct een probleem oplost. Is dat dan verloren tijd? Onderzoek met embryo-modellen roept een vergelijkbare vraag op: wat als dit onderzoek niet leidt tot praktische toepassingen zoals nieuwe medicijnen of vruchtbaarheidsbehandelingen? Is het dan nog steeds waardevol?
Filosoof Bertrand Russell zou volmondig ‘ja’ zeggen. Hij was een groot voorstander van ‘nutteloze kennis’ – kennis die op het moment van leren geen directe praktische waarde lijkt te hebben, maar die waardevol is puur omdat ze ons inspireert en verrijkt. Volgens Russell maakt juist dit type kennis ons leven betekenisvoller.
Of onderzoek met embryo-modellen uiteindelijk leidt tot praktische toepassingen, maakt volgens Russell niet zoveel uit. Want onderzoek dat nu niets oplevert, kan ons later helpen op manieren die we nu nog niet zien. En zelfs als onderzoek met embryo-modellen nooit leidt tot praktische toepassingen, kan het ons inzichten verschaffen in iets veel groters – in het leven zelf.
Lees hier het volledige artikel.