Patiënten met COVID-19 in ziekenhuizen die chloroquine of hydroxychloroquine kregen, waren slechter af dan ziekenhuispatiënten die dit niet kregen. Onderzoekers van o.a. Amsterdam UMC stelden dit vast door de uitkomsten van coronapatiënten van negen Nederlandse ziekenhuizen te vergelijken in de COVID-Predict database.
Infectioloog Edgar Peters: “Dit bevestigt de uitkomst van de internationale RECOVERY studie waaruit ook blijkt dat het middel niet werkt.”
In Nederland werd vanaf maart tot half mei landelijk geadviseerd om te overwegen (hydroxy)chloroquine te starten bij een bewezen coronavirusinfectie. Uit studies gedaan in het laboratorium leek het reumamiddel namelijk te helpen tegen het coronavirus. Veel ziekenhuizen volgden dit advies op en gaven al hun patiënten het middel, anderen kozen ervoor eerst meer onderzoek af te wachten over het middel. De vergelijkende studie van Amsterdam UMC en anderen geeft duidelijkheid en is recent gepubliceerd op MedRxiv.
Uitkomsten vergelijken in COVID-Predict database
Hoe het de patiënten in deze Nederlandse ziekenhuizen verging, is vastgelegd in de COVID-Predict database. Hierdoor is een unieke situatie ontstaan waardoor de onderzoekers in de database konden kijken naar uitkomsten tussen ziekenhuizen die óf wel, óf niet het middel gebruiken.
Lees hier het volledige artikel.