Sinds hematologen de agressievere behandelprotocollen voor acute lymfatische leukemie (ALL) bij kinderen ook bij volwassenen met deze ziekte toepassen, is de gemiddelde overleving ook bij hen duidelijk verbeterd. Dat blijkt uit een grote Nederlandse cohortstudie in Leukemia (2015; online 19 augustus).
Uit het Nederlandse kankerregister haalde de groep van Anita Rijneveld (Erasmus MC) de gegevens van alle 1833 volwassenen die tussen 1989 en 2012 de diagnose ‘ALL’ kregen. Deze ziekte komt vaker voor bij kinderen en bij hen is de 5-jaarsoverleving – ongeveer 90% – veel hoger dan bij volwassen patiënten. Het verschil is echter duidelijk kleiner geworden sinds vanaf het jaar 2000 ook steeds meer volwassenen met ALL behandeld worden volgens de intensievere schema’s van chemotherapie en stamceltransplantatie uit de kindergeneeskunde. In de meest recente jaren kreeg bijvoorbeeld bijna twee derde van de volwassenen tot 40 jaar een allogene stamceltransplantatie, tegen ongeveer een kwart in de periode tot 1994. Daarmee klom voor deze groep de 5-jaarsoverleving van onder de 40% tot boven de 60%.
Het merendeel van de volwassen ALL-patiënten onder de 70 kreeg een behandeling in studieverband. De mensen die niet met een trial meededen, kregen overigens vaak toch een intensieve behandeling, inclusief een stamceltransplantatie. Alleen voor de 70-plussers veranderde in de onderzochte jaren weinig aan de behandeling en de prognose: aan trials mochten ze niet meedoen, stamceltherapie kreeg vrijwel niemand en hun prognose bleef in de onderzochte jaren beperkt.
Lees hier het volledige artikel.