De oogbeweging van muizen tijdens de remslaap laten zien wat het dier meemaakt in zijn droom. Dat blijkt uit nieuw onderzoek uit Amerika. Neurowetenschappers van het Erasmus MC zijn enthousiast. ‘Als we dromen kunnen uitlezen, kunnen we ze mogelijk ook beïnvloeden.’
Je kent het vast van een slapende partner: de heen-en-weer bewegende ogen onder gesloten oogleden. De slaapfase is er zelfs naar vernoemd. Het heet de remslaap, waarbij rem staat voor rapid eye movements. Het is de periode waarin mensen het vaakst en levendigst dromen, maar of de oogbewegingen nut hebben, en wat dat nut dan is, was voorheen onbekend.
Nieuw Amerikaans onderzoek met muizen laat nu zien dat de oogbewegingen tijdens de remslaap iets zeggen over de dromen van de muis. Neurowetenschappers Cathrin Canto en Chris de Zeeuw van het Erasmus MC en het Nederlands Herseninstituut zijn enthousiast over het werk van hun collega’s, schrijven ze in Science. ‘Voor het eerst hebben we nu een objectieve maat om dromen te meten. Een mens kun je wakker maken tijdens de remslaap en vragen wat diegene aan het dromen was, maar we hadden geen manier om dat te checken. En een muis kan uiteraard helemaal niet vertellen wat hij droomt’, aldus Canto.
Lees hier het volledige artikel.