Er is ongerustheid en onduidelijkheid over de vergoeding van medisch specialistische zorg door academische ziekenhuizen voor verzekerden met een budgetpolis. Er komen bij Patiëntenfederatie NPCF veel vragen binnen van mensen met een ernstige ziekte. Het is voor hen volstrekt onduidelijk hoe ze moeten uitzoeken in welke gevallen ze wel en niet terecht kunnen bij een academisch ziekenhuis.
Gisteren is in Den Haag afgesproken om een einde te maken aan die onduidelijkheid. Ziekenhuizen, zorgverzekeraars, dokters, ministerie van VWS en Patiëntenfederatie NPCF zijn het er over eens dat verzekerden moeten weten waar ze aan toe zijn als ze een ziektekostenpolis afsluiten.
Moet nog veel gebeuren
Directeur Wilna Wind van Patiëntenfederatie NPCF: “In het overleg is over dit punt gesproken, maar er moet nog veel gebeuren. Mensen hebben nog veel vragen. Kan ik nog wel naar een academisch ziekenhuis met mijn speciale aandoening? Met de ingewikkelde ziekte die ik heb? Kan ik nog wel de zorg krijgen die ik nodig heb? Of is de budgetpolis er alleen voor gezonde mensen? Daar moeten antwoorden op komen. Dat hebben wij in het overleg over medisch specialistische zorg aan de orde gesteld. De zorgverzekeraars wijzen op hun wettelijke zorgplicht, die inhoudt dat patiënten als het nodig is, gebruik kunnen maken van academische zorg. Die erkenning van de wettelijke zorgplicht haalt een stukje van de ongerustheid weg. Maar we zijn er nog niet. Wat is “als het nodig is?”
Betere informatie nodig
Alle partijen vinden dat er betere informatie moet komen voor patiënten. Wilna Wind: “Wat mij opvalt is dat er wel licht zit tussen wat voor zorgverzekeraars grote vragen zijn en wat er leeft bij onze achterban. Op zich zelf is dat natuurlijk niet zo raar, maar de verschillende soorten polissen moeten niet voor de zorgverzekeraar maar voor de patiënt te begrijpen zijn. Daar moeten we verder over doorpraten.”
Lees hier het volledige artikel.