Mantelzorg staat volop in de belangstelling. Maar de last blijkt zwaar voor familie en naasten. Een gezamenlijk project van de geestelijke gezondheidszorg, de verstandelijk gehandicaptenzorg en de revalidatiesector moet dat veranderen. Een project van ‘PG werkt samen’.
‘De maatschappij verwacht steeds meer van mantelzorgers. Tegelijkertijd blijkt uit onderzoek dat zij niet de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Een opmerkelijke tegenstelling. Ondanks dat familie en naasten een belangrijke rol hebben bij de zorg en behandeling in instellingen, is familiebeleid nog verre van vanzelfsprekend. Die rol moet beter tot uitdrukking komen,’ aldus Helena Wiersma. Als projectleider van het LSR is zij coördinator van het overkoepelende project ‘Familie en naasten betrekken bij de zorg’. Doel van het project is om (de rol van) familie en naasten te versterken en om hen de ondersteuning te bieden die ze nodig hebben.
Proeftuinen in verschillende sectoren
Het project bestaat uit drie proeftuinen die de problematiek per sector aanvliegen. In 2015 zijn de patiëntenorganisaties uit drie zorgsectoren proeftuinen gestart over het betrekken van familie en naasten bij de zorg. Daarnaast krijgen familie en naasten zelf een hoofdrol in de proeftuinen. Omdat zij de ervaringskennis hebben, maar vooral ook omdat het project om hen draait. Wat zijn de eerste ervaringen?
Lees hier het volledige artikel.