Onstekingsremmer als mogelijk medicijn bij agressieve kankers

UMCG-onderzoeker Floris Foijer en zijn team hebben ontdekt dat een bestaande ontstekingsremmer de groei van chromosomaal instabiele kankercellen remt. Zij ontdekten dit doordat zij een biologisch mechanisme hebben ontrafeld dat essentieel is voor de overleving van chromosomaal instabiele kankercellen. Dit zijn kankercellen met veel fouten in hun DNA.

De signaalstof IL-6 blijkt een cruciale rol te spelen in de overleving van instabiele kankercellen. De onderzoekers ontdekten dat een bestaande ontstekingsremmer, tocilizumab, dat de signaalstof IL-6 blokkeert, de groei van chromosomaal instabiele kankercellen remt, zowel in kweekschaaltjes als in muismodellen. Dit houdt in dat deze onstekingsremmer in de toekomst mogelijk als medicijn bij bepaalde kankersoorten ingezet kan worden. Foijer en zijn team voerden dit onderzoek uit in samenwerking met UMCG-onderzoekers Marco de Bruyn en Marcel van Vugt. De resultaten verschenen 15 juni in het vooraanstaande tijdschrift Nature.

Overleving instabiele kankercellen
Om te kunnen delen, moeten cellen hun erfelijk materiaal, gecodeerd op de chromosomen, verdubbelen en eerlijk verdelen over twee dochtercellen. Kankercellen maken vaak fouten in dit proces. Dit wordt chromosomale instabiliteit genoemd en leidt tot cellen met een afwijkende hoeveelheid erfelijk materiaal.

Lees hier het volledige artikel.