De zorgkosten blijven stijgen en de potentiële beroepsbevolking neemt af. Om de kosten te drukken zou het helpen om onnodige zorg overboord te zetten. Bepaalde medische handelingen zouden niet meer of veel minder vaak gedaan hoeven te worden. Drie initiatieven op een rij.
In het Verenigd Koninkrijk maakt het National Institute for Health and Care Excellence (NICE) onder andere klinische richtlijnen en adviseert het de National Health Service (NHS) of therapieën vergoed moeten worden. Op de website van NICE (www.nice.org.uk) staan ook zo’n 1000 ‘do not do’-aanbevelingen rond klinische handelingen die volgens het NICE moeten stoppen of niet meer vergoed moeten worden. Artsen moeten wat NICE betreft bijvoorbeeld geen antibiotica voorschrijven aan kinderen met koorts zonder bekende oorzaak, patiënten moeten niet direct de MRI-scanner in, en artsen moeten geen antidepressiva voorschrijven aan patiënten met een lichte depressie.
In de Verenigde Staten probeert Choosing Wisely artsen en patiënten te informeren over onnodige zorg (www.choosingwisely.org). Choosing Wisely helpt patiënten bij het kiezen voor zorg die bewezen effectief is, die niet een herhaling van zetten is, die niet schadelijk is, en die echt noodzakelijk is. Ook is er een lijst met ‘zaken waar artsen en patiënten aan moeten twijfelen’. Daarnaast biedt Choosing Wisely artsen lesmodules, om ze te helpen in het gesprek met de patiënt.
Lees hier het volledige artikel met daarin het Nederlandse initiatief.