Veel Nederlanders willen online inzage in hun medische gegevens. Bijvoorbeeld om zich goed voor te bereiden op een gesprek met de arts of om nog eens na te lezen wat de arts nou precies heeft gezegd. Inmiddels is het recht op online inzage wettelijk vastgelegd. Zorgverleners hebben drie jaar de tijd om dit goed te regelen. Wat komt er allemaal bij kijken?
Online inzage is een omstreden onderwerp. Jarenlang is er gediscussieerd over het elektronisch patiëntendossier. De voorstanders vinden dat online inzage de betrokkenheid van patiënten bij hun behandeling vergroot en dat het eigen regie versterkt. De tegenstanders vrezen dat het bij patiënten onnodig zorgen en misverstanden zal oproepen en dat zij als zorgverlener meer werk zullen hebben om dit op te lossen.
Wetsvoorstel aangenomen
Hoe je ook over online inzage denkt, feit is dat de ‘Wet cliëntrechten bij de verwerking van gegevens’ eind 2016 de Eerste Kamer is gepasseerd. Hierdoor is het recht op online inzage wettelijk vastgelegd. De vraag is niet meer óf zorginstellingen online inzage willen gaan bieden, maar wannéér en hoe zij dat gaan doen.
Lees hier het volledige artikel.
Hoe werkt online inzage en wat zijn de voordelen? Bekijk het animatiefilmpje van de DigitaleZorgGids: