Diabetesvereniging Nederland heeft grote zorgen bij het beleid van Menzis. Welke risico’s zien wij voor mensen met diabetes? Wij zetten er voor u een aantal op een rij.
Preferentiebeleid insuline
Sinds kort is in Nederland de eerste biosimilar van Lantus-insuline op de markt. Een biosimilar van insuline werkt hetzelfde als de oorspronkelijke insuline, maar wordt anders gemaakt. Biosimilars zijn uitgebreid getest en voldoen aan alle eisen. Het is echter wel een nieuw medicijn, en bij alle nieuwe medicijnen is het risico van bijwerkingen aanwezig. Het is dus van belang dat er goed wordt geregistreerd welk merk medicijn u gebruikt, en niet alleen welke werkzame stof. Op die manier is altijd te traceren welk middel u gebruikt heeft. Zo kunt u bij klachten of bijwerkingen overstappen op een ander middel, en houden uw zorgverlener en uzelf de controle.
Het probleem is dat Menzis, waarschijnlijk om financiële redenen, wil dat mensen die voor het eerst Lantus-insuline voorgeschreven krijgen, de biosimilar gaan gebruiken. Nog voordat er afspraken zijn gemaakt over een waterdicht registratiesysteem. Dat zou kunnen betekenen dat u de ene keer de originele insuline krijgt, en de andere keer de biosimilar van insuline. DVN vindt dat onwenselijk voor u. Daarom willen we dat eerst de registratie op orde is. De internisten, verenigd in de Diabeteskamer, zijn het daarmee eens.
Hulpmiddelen
Om uw diabetes zo goed mogelijk te kunnen regelen, heeft u passende en betrouwbare hulpmiddelen nodig, zoals een goede glucosemeter en teststrips. De keuze voor zo’n hulpmiddel maakt u samen met uw zorgverlener. Het afgelopen jaar signaleerde DVN talloze voorbeelden van patiënten die niet de juiste hulpmiddelen ontvingen. De oorzaak: zorgverzekeraars, apothekers en leveranciers waren het oneens over de onderlinge financiële afspraken. Het gevolg: de patiënt was de dupe. Niet passende hulpmiddelen brengen het regelen van uw glucosewaarden in gevaar en kunnen dus leiden tot gezondheidsschade.
Lees hier het volledige artikel.