Sanquins tweede meting toont dat ongeveer 5,5% (+/- 0,5%) van de Nederlandse bloeddonors antistoffen tegen het coronavirus heeft ontwikkeld, een bescheiden stijging ten opzichte van de gemeten 3% in april.
Dat wordt veroorzaakt doordat Nederland zich nu in het staartje van de piek van de uitbraak bevindt, en omdat de lockdown-maatregelen de verspreiding van het virus hebben beperkt. Dat is de voorlopige conclusie die Sanquin uit dit vervolgonderzoek trekt.
Ruim 7.000 donaties zijn getest in de periode van 10 tot 20 mei, 12 weken na de eerste bekende COVID-19 besmetting in Nederland. Net als bij de eerste meting gaat het om bloeddonors tussen de 18 en 75 jaar die tenminste twee weken klachtenvrij waren op het moment van doneren.
Prof. dr. Hans Zaaijer, onderzoeksleider: “We verwachtten een stijging van het percentage, omdat inmiddels meer donors hebben kunnen herstellen van een infectie en erna hebben kunnen doneren. De gevonden stijging is relatief klein, dat sluit aan bij wat de RIVM liet zien over de afnemende verspreiding van de infectie. De lockdown-maatregelen zijn effectief, waardoor minder mensen besmet zijn geraakt.”
Lees hier het volledige artikel.