Onevenwichtige marktverhouding nekt fysiotherapeut

Gisteren bood ‘Initiatiefgroep Manifest Fysiotherapeuten’ het rapport ‘Alarmfase rood, Fysiotherapie in nood’ aan, aan de Vaste Commissie VWS. Het rapport is geschreven naar aanleiding van een landelijke enquête onder meer dan 2000 fysiotherapeuten over de gevolgen van de marktwerking. Daar blijkt onder andere uit dat door het invoeren van een beheersmodel door de zorgverzekeraars de administratieve eisen op processen fors zijn toegenomen. Hierdoor gaat kostbare behandeltijd in verplichte dossiervoering zitten. De fysiotherapeut zit meer met zijn handen aan het toetsenbord dan aan de patiënt, aldus de initiatiefnemers. Daarom roept zij de politiek op om de kwaliteitsbewaking bij de beroepsgroep te leggen en dat de politiek kritischer dan nu kijkt naar het uitvoerend beleid en de transparantie van de zorgverzekeraar.

De fysiotherapeut komt steeds meer in een moeilijke spagaat tussen het spanningsveld van het leveren van goede patiëntenzorg enerzijds en de financiële aspecten en de regeldruk van de overheid anderzijds.

Zorgwekkend is verder dat de gezondheidsproblemen bij met name sociaal zwakkere patiënten, patiënten met complexe problematiek en de oudere patiënten toenemen. Oorzaken zijn volgens de onderzoekers niet aan patiëntenpopulaties gerelateerde behandelgemiddeldes en het uitkleden van polissen. Een meldactie van de NPCF bevestigt het beeld dat fysiotherapie in toenemende mate wordt gemeden door patiënten met alle negatieve gevolgen voor gezondheid en kosten van dien. Ook de brandbrief van het Reumafonds van 12 november 2013 aan minister Edith Schippers over de gevolgen van het schrappen van polissen met onbeperkte fysiotherapie schetst hetzelfde beeld. Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) bevestigt dat een groep chronische patiënten, met bijvoorbeeld reuma of hartproblemen of patiënten die pre- en/of postoperatieve fysiotherapie nodig hebben, zich mogelijk niet meer voldoende kunnen verzekeren voor noodzakelijke fysiotherapeutische zorg met het verdwijnen van genoemde polissen.

Eke Zijlstra, bestuursvoorzitter van het KNGF, herkent en erkent de problemen rondom de te grote administratieve druk en de zeer geringe onderhandelingsruimte met de zorgverzekeraar. “Fysiotherapie is kwalitatief goede zorg en voorkomt in veel gevallen dat patiënten een beroep moeten doen op duurdere zorg. Daarom doet de politiek er goed aan toe te zien op meer evenwicht in de markt en gelijkwaardige spelregels. Zodat de fysiotherapeut kwalitatief goede zorg in de buurt kan blijven leveren met een realistisch contract en tarief”, aldus Zijlstra.

Bron: Initiatiefgroep Manifest Fysiotherapeuten via ANP