Embryo-modellendebat: nuttig onderzoek.
In plaats van onderzoek te doen met embryo-modellen, kun je beter geld uitgeven aan het voorkomen en bestrijden van armoede en ziektes, zeggen de effectief altruïsten.
In juni 2021 kregen Nederlandse onderzoekers groot nieuws: zeven teams mochten starten binnen het PSIDER-programma. Ze kregen elk tussen de 3,5 en 4 miljoen euro om te zoeken naar alternatieven voor onderzoek met menselijke embryo’s. Daarmee willen ze bijvoorbeeld achterhalen hoe erfelijke ziektes ontstaan of waarom sommige vrouwen niet zwanger kunnen worden.
Het PSIDER-programma komt voort uit een afspraak in het regeerakkoord van 2017-2021, waarin het kabinet de ambitie uitsprak om alternatieven te vinden voor onderzoek met embryo’s. Wetenschappers gebruiken speciale cellen, pluripotente stamcellen (iPS), die bijvoorbeeld uit huidcellen van volwassenen kunnen worden gemaakt. In het lab worden deze cellen omgevormd tot modellen die op embryo’s lijken. Er zijn ook ethici bij betrokken die nadenken over de morele en filosofische kant van dit onderzoek.
Het PSIDER-programma kost in totaal 35 miljoen euro. Dat roept de vraag op: is dit wel de beste manier om ons onderzoeksbudget in te zetten? Zou dat geld niet beter anders besteed kunnen worden?
Lees hier het volledige artikel.