Een consortium van Nederlandse en Chinese wetenschappers heeft een slim nanodeeltje weten te ontwikkelen dat in staat is om zelf een route te vinden naar een infectie in het lichaam én de bacteriën te doden.
Dergelijke nanodeeltjes kunnen uiteindelijk een belangrijk middel worden in de strijd tegen antibiotica resistente infecties, zegt UMCG-hoogleraar in de biomateriaal gerelateerde biofilms en infecties Henny van der Mei.
Antibiotica heeft bij de bestrijding van een bacteriële infectie moeite om door te dringen tot de kern van de infectie, omdat de bacteriën zich gehuld hebben in een slijmlaag. Hierdoor worden alleen bacteriën aan de buitenkant van de infectie gedood. Een consortium van onderzoekers uit Nederland en China ontwikkelde een slim nanodeeltje dat weet door te dringen tot de kern van de infectie. Het deeltje zorgt er vervolgens ook voor dat bacteriën door het lichaam worden verspreid, waardoor ze beter kunnen worden gedood door immuuncellen en bestaande antibiotica.
‘Voor zover wij het kunnen overzien, is dit het eerste slimme nanodeeltje dat deze beide functies in zich heeft’, zegt Van der Mei.
Lees hier het volledige artikel.