Onderzoekers ontwikkelen manier om epilepsie na zeldzame beroerte te voorspellen

Onderzoekers uit 15 landen ontwikkelden onder leiding van Amsterdam UMC een manier om te voorspellen welke patiënten na een zeldzame cerebrale veneuze sinustrombose risico lopen op epilepsie. Het voorspelmodel, de DIAS3-score, is wereldwijd kosteloos beschikbaar.

“We hopen dat zoveel mogelijk artsen deze score zullen gebruiken om sinustrombose-patiënten van over de hele wereld beter te kunnen behandelen en voorlichten”, aldus onderzoeker en neuroloog Jonathan Coutinho.

Cerebrale veneuze sinustrombose is een ernstige, zeldzame vorm van trombose in een ader van de hersenen, waardoor het bloed niet goed wordt afgevoerd. In Nederland treft het jaarlijks 250 mensen, waarvan driekwart vrouw is. Het komt vooral bij jongere mensen voor, tussen de 20 en 50 jaar oud. Eén op de tien van deze patiënten ontwikkelt na de beroerte, vaak maanden later, epilepsie als gevolg van de hersenschade. Coutinho: “Deze patiënten moeten doorgaans levenslang medicatie gebruiken en de epilepsie heeft een negatieve invloed op hun kwaliteit van leven. Tot nu toe was het niet mogelijk om te voorspellen welke patiënten het grootste risico hebben op het ontwikkelen van epilepsie na sinustrombose.”

Lees hier het volledige artikel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.