Chemotherapie doodt kankercellen. Maar hoe deze cellen sterven, blijkt anders dan tot nu toe werd gedacht. Onderzoekers van het Nederlands Kanker Instituut onder leiding van Thijn Brummelkamp leggen nu een compleet nieuwe manier bloot waarop kankercellen doodgaan: dankzij het gen Schlafen11. “Dit is een heel onverwachte vinding.
Kankerpatiënten worden al bijna een eeuw met chemotherapie behandeld, maar deze route naar celdood is nooit eerder waargenomen. Waar en wanneer dit gebeurt in patiënten zal verder onderzocht moeten worden. Deze ontdekking kan uiteindelijk implicaties hebben voor de behandeling van patiënten.” Ze publiceren hun bevindingen in Science.
Veel kankerbehandelingen beschadigen het DNA van cellen. Als er te veel onherstelbare schade is kunnen cellen hun dood zelf in gang zetten. Op de middelbare school leren we in de biologieles dat het eiwit p53 hierbij de kar trekt. Is er schade aan het DNA? Dan zorgt p53 voor reparatie. Loopt de schade de spuigaten uit? Dan trekt p53 de stekker eruit en sterft de cel af om te voorkomen dat cellen ongeremd gaan delen en kanker gaan vormen.
Lees hier het volledige artikel.