Welvaartsziekten zoals diabetes type 2, obesitas en hart- en vaatziekten worden veroorzaakt door zowel individuele als ook omgevingsfactoren. Denk bijvoorbeeld aan culturele verschillen in eetgewoonten of een onveilige buurt waardoor mensen minder zullen lopen of fietsen.
Deze omgevingsfactoren worden ‘stroomopwaartse’ factoren genoemd, omdat ze iets verder af staan van het individu. De stroomopwaartse factoren zijn echter divers; bijvoorbeeld het politieke klimaat, sociale interacties tussen mensen, de inrichting van de stad en de prijs van gezond voedsel.
Nu wordt preventie van welvaartsziekten meestal vanuit één discipline onderzocht (bijvoorbeeld door stedenbouwkundigen, sociologen of gezondheidswetenschappers). Een samenhangende, multidisciplinaire aanpak kan bijdragen aan een beter begrip hoe en waarom omgevingsfactoren invloed hebben op leefstijl en gezondheid. VUmc’er Jeroen Lakerveld gaat samen met zijn ‘Upstream Team’ onderzoekers op de meest uiteenlopende terreinen samenbrengen.
Onze omgeving en daarmee onze leefstijl zijn de afgelopen decennia dramatisch veranderd. Bijna overal kun je gemakkelijk eten kopen en veel eten is ongezond (snackbar in de buurt, gesuikerde dranken in de kantine). Ook is onze leefstijl veranderd door bijv. de vervanging van zware lichamelijke arbeid door zittend werk.
Lees hier het volledige artikel.