Onderzoekers doorbreken dogma: darmtumor ontstaat niet altijd uit stamcel

Wetenschappers van het Erasmus MC hebben ontdekt dat darmtumoren niet altijd ontstaan uit stamcellen, in tegenstelling tot het heersende dogma. In de context van ontsteking blijken gespecialiseerde darmcellen de oorsprong van de kanker.

Vraag aan een celbioloog hoe kanker ontstaat en het antwoord zal zijn: door een mutatie in een stamcel. In een nieuwe publicatie in Nature Genetics doorbreken wetenschappers van het Erasmus MC dit dogma. Zij tonen aan dat een darmtumor ook kan ontstaan uit een gespecialiseerd celtype, zoals een darmcel die slijm of antibacteriële moleculen produceert.

Tegenstrijdig
De onderzoekers kwamen hun ontdekking op het spoor door een tegenstrijdigheid, legt onderzoeksleider Riccardo Fodde uit. ‘De belangrijkste risicofactoren voor darmkanker, namelijk chronische ontsteking en westerse eetgewoonten, zorgen ervoor dat stamcellen worden onderdrukt. Als stamcellen onder deze omstandigheden juist verdwijnen, kunnen ze toch niet de oorsprong van de kanker zijn? Bovendien weten we uit eerder onderzoek dat gespecialiseerde darmcellen in reactie op weefselschade door ontsteking terugkeren naar een stamcel-achtig celtype, om de darmwand te herstellen.’ Zou de gespecialiseerde darmcel dan de oorsprong kunnen zijn van darmtumoren die ontstaan in de context van ontsteking?

Lees hier het volledige artikel.