Fabrieksarbeiders, docenten, politieagenten en piloten, allemaal hebben ze in hun werk te maken met lawaaiige omgevingen. Ze moeten dan extra inspanning leveren om goed te verstaan wat er gezegd wordt. Maar hoe meet je of die moeite hen zóveel kost, dat het leidt tot stress en vermoeidheid, of tot ziekteverzuim en zelfs onveilige situaties?
Dat gaan onderzoekers Adriana Zekveld en Sophia Kramer van Amsterdam UMC uitzoeken met 6 jonge wetenschappers, die zich in het EASYLI-programma richten op de nadelige gevolgen van ‘luisterproblemen’ in werksituaties. In samenwerking met bedrijven gaan zij ook op zoek naar oplossingen.
Veel mensen hebben last van achtergrondlawaai op de werkvloer, zoals in een fabriek of een kantoortuin. Ook zijn er situaties waarin werknemers door andere oorzaken niet goed kunnen verstaan wat er gezegd wordt. Adriana Zekveld, initiatiefnemer van dit onderzoek: “denk bijvoorbeeld aan politieagenten met een slecht werkende portofoon of een piloot die een instructie van een anderstalige luchtverkeersleider krijgt via een krakende radio.” Deze mensen zijn niet slechthorend, maar de werkomgeving zorgt ervoor dat ze (elkaar) niet goed kunnen horen. Lawaai en problemen met het verstaan van spraak kunnen leiden tot stress, vermoeidheid en zelfs geestelijke gezondheidsproblemen. Dit heeft vaak gevolgen voor de productiviteit of ziekteverzuim en het kan fouten en onveilige situaties veroorzaken.
Lees hier het volledige artikel.