Te veel eten is niet de primaire oorzaak van overgewicht. Het probleem is dat het huidige eetpatroon te veel producten bevat met een hoge glycemische lading. De omgeving speelt hierbij een rol doordat er overal sterk bewerkte producten met snel verteerbare koolhydraten verkrijgbaar zijn.
Dat stellen 17 onderzoekers in een artikel gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition.
Energiebalans is achterhaald
In het artikel publiceren de onderzoekers, onder wie Harvardprofessoren David Ludwig en Walter Willet een nieuw model voor het ontstaan van obesitas. Ze stellen dat het “oude” model van de energiebalans achterhaald is. In dit model worden alle calorieën gelijk gesteld aan elkaar. Het metabole effect van de verschillende nutriënten word niet meegenomen en het model verklaart niet de biologische oorzaken van gewichtstoename en calorie-inname.
Het koolhydraat-insuline model
De auteurs brengen een ander model onder de aandacht: het koolhydraat-insuline model. In dit model ligt de nadruk niet zozeer op de hoeveelheid calorieën, maar meer op de bron van de calorieën en de hormonale en metabole reacties op wat iemand eet.
Lees hier het volledige artikel.