Onderzoek: oud lichaam verjongt niet door jong bloed. Het lijkt eerder tot omgekeerd effect te leiden.
Onderzoek bij muizen in 2005 suggereerde dat jong bloed een oud lichaam verjongt. Nu blijkt het eerder tot omgekeerde effecten te leiden.
Onderzoek bij muizen in 2005 suggereerde dat jong bloed een oud lichaam verjongt. Nu blijkt het eerder tot omgekeerde effecten te leiden.
Tien jaar geleden leek het een doorbraak in de strijd tegen veroudering: oude muizen die volgens Amerikaans onderzoek opknapten van het bloed van veel jongere soortgenoten. Maar dinsdag verwezen Californische artsen alle populaire fantasieën over verjongende bloedtransfusies naar de prullenbak. Als bloed iets doet, is het dat oud bloed het brein schaadt.
In hun onderzoek, waarvan de resultaten in Nature Communications zijn gepubliceerd, gaven de researchers in Berkeley jonge en oude muizen de helft van elkaars bloed. Bij de oude muizen leidde dat slechts tot minimale verbeteringen. Zo herstelden hun spieren wel beter bij letsel, maar ging spierkracht er niet op vooruit. Ook was geen verbetering zichtbaar in het hersengebied dat betrokken is bij geheugen.
Het oude bloed had bij jonge muizen wel een sterk negatief effect: de ontwikkeling van nieuwe hersencellen, wat bij ouderen aanzienlijk afneemt, was bij hen meer dan gehalveerd. Volgens de onderzoekers is de belangrijke vraag welke remmende stoffen in oud bloed zitten en hoe die aangepakt moeten worden – niet hoe jong bloed veroudering kan tegengaan.
Lees hier het volledige artikel.