Onderzoek naar toegevoegde waarde van hart-longmachine bij reanimatie

Onder aansturing van het Maastricht UMC+ is de eerste wetenschappelijke studie gestart die gaat onderzoeken of de inzet van de hart-longmachine bij reanimatie de kans op overleven van patiënten kan verhogen. Het onderzoek zal in verschillende ziekenhuizen in Nederland en België worden uitgevoerd.

In Nederland vinden jaarlijks ongeveer 8000 reanimaties plaats buiten het ziekenhuis. Klassiek wordt de hartstilstand behandeld door middel van hartmassage en elektrische schokken. Dit levert een overlevingspercentage op van 23 procent.

Wanneer de hartfunctie echter niet snel herstelt, neemt de kans op overleving sterk af tot ongeveer 8 procent. Bij deze patiënten kan in enkele centra in Nederland, waaronder in het Maastricht UMC+, een hart-longmachine worden ingezet om de functie van het stilstaande hart tijdens de reanimatie over te nemen. Dit wordt ook wel extracorporale cardiopulmonale reanimatie (ECPR) genoemd. Hierbij worden alle organen voorzien van voldoende zuurstof en is er geen hartmassage meer nodig. Dit geeft tijd om het onderliggende probleem te vinden en behandelen, zodat het hart kans krijgt om te herstellen.

Lees hier het volledige artikel.