Het Maastricht UMC+ start een onderzoek om de VRE-bacterie sneller en betrouwbaarder op te kunnen sporen. Deze bacterie, die ongevoelig is voor antibiotica, kan in een ziekenhuis een uitbraak veroorzaken en kwetsbare patiënten kunnen eraan overlijden.
Omdat het met de huidige methoden vier dagen duurt om vast te stellen of iemand besmet is, onderzoeken wetenschappers hoe een besmetting of uitbraak sneller vast te stellen is. Deze maand gaat dit onderzoek van start, waarbij Maastrichtse wetenschappers samenwerken met collega’s van diverse Nederlandse ziekenhuizen en het RIVM.
De VRE-bacterie, voluit vancomycineresistente enterococcus faecium, is een bacterie die van nature voorkomt in de darmen en die voor gezonde mensen niet gevaarlijk is. Maar bij mensen met een sterk verminderde weerstand, zoals patiënten die chemotherapie ondergaan, stamceltherapie krijgen of kunstmatig worden beademd, kan de bacterie levensbedreigende infecties veroorzaken. De bacterie verspreidt zich via direct contact, maar kan ook lang overleven op voorwerpen zoals een ziekenhuisbed of een nachtkastje.
Lees hier het volledige artikel.