Werkt het oeroude medicijn penicilline tegen de dodelijke spierziekte ALS? De proefbehandelingen die ALS-patiënt Robert Paul Wielinga (53) uit het Gelderse Gorssel onderging verliepen zo hoopvol dat het UMC en Utrecht en het ALS-centrum de behandelmethode wetenschappelijk onderzoeken.
De eerste resultaten van het onderzoek onder leiding van professor Leonard van den Berg worden volgend jaar zomer verwacht. Deze voor ALS nieuwe, maar bestaande behandeling voor een andere neurologische ziekte, houdt in dat patiënten een jaar lang vier keer een kuur krijgen van drie weken, waarin ze 8 uur per dag aan een infuus wordt gelegd met penicilline G en hydrocortison. Om de drie maanden volgt dus een kuur van 21 dagen.
De behandeling is gebaseerd op een nieuwe hypothese over het ontstaan van ALS, van farmacoloog Bert Tuk. De achteruitgang in spierkracht zou het gevolg zijn van een overactiviteit van het remmende systeem van het centraal zenuwstelsel. Een middel dat die rem er af haalt, zou de slopende ziekte kunnen behandelen. Tuk kwam uit op penicilline, dat als bijwerking heeft dat de werking van het remmende systeem wordt verminderd.
Lees hier het volledige artikel.