Een onderzoek naar een veelbelovende, nieuwe techniek die ertoe kan leiden dat minder patiënten met pijn op de borst hartkatheterisatie hoeven te ondergaan, ontvangt een subsidie van € 658.926 uit de regeling Veelbelovende zorg van Zorginstituut Nederland en ZonMw.
De techniek ‘Fractional Flow Reserve afgeleid uit CT (FFRct)’, kan volgens de onderzoekers het aantal onnodige hartkatheterisaties bij pijn op de borst klachten met tot wel 33% verminderen. Als de onderzoeksresultaten aantonen dat FFRct effectieve zorg is, zal deze behandeling uit de basisverzekering worden vergoed.
Ieder jaar 180.000 nieuwe patiënten
In Nederland bezoeken elk jaar 180.000 nieuwe patiënten een cardioloog met klachten van pijn op de borst. Een CT-scan is één van de eerste onderzoeken die zij krijgen. Die laat zien of er sprake is van een mogelijke kransslagadervernauwing, maar 100% duidelijkheid verschaffen over de mate van vernauwing en in hoeverre die de pijn op de borst klachten veroorzaakt, is niet mogelijk. “De vernauwing die de CT-scan laat zien wordt in de praktijk vaak overschat”, aldus radioloog en onderzoeksleider dr. Ricardo Budde van het Erasmus MC.
Lees hier het volledige artikel.