Prof. dr. Reno Debets van het Erasmus MC Kanker Instituut krijgt van KWF Kankerbestrijding ruim 900.000 euro voor zijn onderzoek naar nieuwe afweercellen voor de behandeling van borstkanker. Doel van het onderzoek is om een nieuwe generatie afweercellen te creëren voor een langdurig behandeleffect van agressieve borstkanker.
Patiënten met bloedtumoren worden al succesvol behandeld met zogenaamde adoptieve celtherapie, ofwel ACT. In deze vorm van immuuntherapie worden van patiënten hun T-cellen (een type afweercel) verzameld. Deze cellen worden genetisch aangepast zodat ze de tumor herkennen, waarna dit T-celproduct wordt teruggegeven aan de patiënt.
Adoptieve T-celtherapie is minder succesvol bij de behandeling van orgaan- of zogenaamde solide tumoren, omdat de onderdelen van de tumor die specifiek herkend worden door T-cellen onvoldoende bekend zijn, en omdat in die tumoren immuunremming optreedt. Vooral de immuunremming van T-cellen kan zorgen voor kortdurende effecten van deze therapie.
Lees hier het volledige artikel.