Vergelijking behandelmethoden ter preventie van het post trombotisch syndroom.
Een nieuwe kathetergeleide techniek om een acute trombose in de lies te verhelpen, levert een minder grote afname van het post trombotisch syndroom op dan verwacht.
Er lijkt nauwelijks verschil te zijn met de standaardbehandeling (antistollingsmedicatie en een steunkous).
Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek onder leiding van het Maastricht UMC+, uitgevoerd in vijftien Nederlandse ziekenhuizen. “De resultaten liggen weliswaar niet in lijn der verwachting, maar zijn wel van grote waarde voor de trombosezorg”, zegt een van de hoofdonderzoekers dr. Arina ten Cate-Hoek. Het onderzoek is gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijk tijdschrift Lancet Haematology.
Een trombosebeen is een veelvoorkomende aandoening, waarbij een bloedstolsel ontstaat in de bloedvaten van de benen. Jaarlijks krijgen 25.000 Nederlanders hiermee te maken. Zonder preventieve maatregelen ontwikkelt ongeveer de helft van de patiënten het zogeheten post-trombotisch syndroom (PTS). Dit kan onder meer leiden tot chronische pijn, wonden aan het been en zwelling. Antistollingsmedicatie en steunkousen vormen de standaardbehandeling. Die medicatie zorgt ervoor dat het stolsel niet doorgroeit. Het lichaam breekt uiteindelijk zelf het stolsel af: hoe beter dit lukt hoe kleiner de kans om PTS te krijgen.
Lees hier het volledige artikel.