Onderzoek naar ketogene interventies en brein

Het Lifestyle Brain Interaction-lab van Universiteit Leiden is een crowdfunding gestart voor onderzoek naar ketogene interventies bij ADHD, autisme, depressie en de ziekte van Alzheimer. Steeds meer onderzoek laat zien dat voeding bij deze aandoeningen van invloed kan zijn.

Kracht van ketonen
‘Veel mensen worstelen met mentale gezondheidsproblemen en steeds meer onderzoek laat zien dat voeding hier een grote rol in speelt’, aldus neurowetenschapper dr. Eline Dekeyster, hoofdonderzoeker van het Lifestyle Brain Interaction-lab. Dekeyster en haar collega’s bestuderen de effecten van ketogene interventies op de mentale gezondheid, waarvoor ze een crowdfunding zijn gestart. Bij ketogene interventies komt iemand in ketose.

Dekeyster: ‘Allereerst kun je vasten; als iemand niet eet, maakt het lichaam eerst de glycogeenvoorraad op. Daarna schakelt je lichaam over op vetverbranding, waarbij vet wordt vrijgemaakt in het weefsel en door de lever wordt omgezet in ketonen.

Daarnaast zijn er supplementen; ketonen in vloeistof- of poedervorm. Tot slot kun je een ketogeen dieet volgen met weinig koolhydraten.’ Ketonen zijn niet alleen een brandstof voor het lichaam. Ze legt uit: ‘Ketonen kunnen ook de expressie van ons DNA reguleren, wat betekent dat ze invloed hebben op hoe onze genen tot uiting komen. Ook hebben ze een ontstekingsremmend effect en beschermen ze onze hersencellen.’

Lees hier het volledige artikel.