Zorgen dat artsen kindermishandeling eerder kunnen opmerken, dat is het doel van het onderzoek van promovenda Marie-Louise Loos. “De cijfers moeten omlaag. Maar op de traumakamer is er geen tijd om vragen te stellen over oorzaken.”
Als je cijfers over het aantal meldingen van (vermoedens van) kindermishandeling vergelijkt, valt op: het landelijke percentage is veel hoger dan het percentage meldingen van de spoedeisende hulp. Hoe kan dat? Marie-Louise Loos, als arts-onderzoeker verbonden aan de afdeling Kinderchirurgie en -radiologie van het Emma Kinderziekenhuis, deed er onderzoek naar. Afgelopen donderdag (28/4) promoveerde ze met haar proefschrift Paediatric trauma: We are missing non-accidental injuries.
Mishandeling herkennen
“Ons doel is om het herkennen van kindermishandeling te verbeteren, zodat we er iets mee kunnen doen”, verklaart Marie-Louise Loos. “Als artsen willen we beter opmerken dat er mogelijk sprake is van mishandeling of verwaarlozing, maar dan moeten we wel weten waar we precies op moeten letten.” Ze richtte haar onderzoek specifiek op kinderen die met ernstige verwondingen in een traumacentrum terecht komen. “Denk aan een val van grote hoogte, verdrinking of brandwonden.”
Lees hier het volledige artikel.