Onderzoek naar een stijf hart

Ongeveer 240.000 mensen in Nederland hebben hartfalen. Een ernstige, chronische aandoening waarbij het hart het bloed niet meer goed kan rondpompen. Diastolisch hartfalen is een variant van hartfalen waarbij de hartspier dikker en stijver is dan normaal. Het hart pompt dan meestal nog wel goed, maar kan zich onvoldoende vullen met bloed.

Een ‘stijf hart’ geeft in het begin geen of slechts milde klachten. Daardoor wordt het vaak pas in een later stadium herkend, met alle gevolgen van dien. In het Maastricht UMC+ doet het team van cardioloog Vanessa van Empel onderzoek naar diastolisch hartfalen met als ultieme doel de ziekte voorkomen.

“Diastolisch hartfalen heeft veel impact op het leven van mensen. Door de stijve hartspier pompt het hart per hartslag minder bloed het lichaam in. Hierdoor zijn mensen extreem snel moe en erg benauwd. Traplopen en fietsen zijn vaak nauwelijks of niet meer mogelijk. Sommigen kunnen zich thuis niet eens meer zelfstandig redden,” aldus Van Empel. Met medicijnen kunnen de klachten soms wat worden verminderd, genezing is echter niet mogelijk. “Daarom zoeken we naar nieuwe manieren om de ziekte op te sporen en te remmen.”

Lees hier het volledige artikel.