Onderzoek naar dieetbegeleiding bij hoofd-halskanker

Patiënten die behandeld worden voor hoofd-halskanker en een hoog risico hebben op ondervoeding, worden standaard begeleid door een diëtist. Is zo’n begeleiding ook zinvol bij patiënten met een laag of gemiddeld risico op ondervoeding?

Dat gaat het UMCG in Groningen nu onderzoeken met 554.000 euro subsidie van het KWF.

Verlies van spierfunctie
Patiënten met hoofd-hals kanker die ondervoed zijn voordat hun behandeling begint, hebben vaker complicaties en bijwerkingen tijdens en na de operatie of radiotherapiebehandeling.

Ook verlies van de spierkracht en spiermassa leidt tot meer complicaties en bijwerkingen. Vaak gaat dit verlies in spierfunctie samen met ondervoeding, maar niet altijd. Daarom gaat het UMCG onderzoeken of het zinvol is om patiënten met een laag of gemiddeld risico op ondervoeding én verlies van spierfunctie, voorafgaand aan de behandeling te begeleiden door een diëtist. De patiënten worden hiervoor 2 jaar gevolgd.

Lees hier het volledige artikel.