Onderzoekers van VUmc doen tegenwoordig onderzoek naar hart- en vaatziekten met levend aortaweefsel. Ze gebruiken speciale technieken om cellen te genereren uit de huid die lijken op de cellen uit de aorta.
Vaatchirurg in opleiding en onderzoekscoördinator dr. Kak Khee Yeung: “We hebben op het lab een grote biobank met huidweefsel. Door nieuwe technieken kunnen we uit de huid cellen genereren die lijken op de gladde spiercellen van de aorta. Hiermee doen we diagnostische testen en ontwikkelen we kennis over de ernstige aandoening aorta aneurysma. We hopen dat het zelfs mogelijk is om in de toekomst nieuwe genetische mutaties te ontdekken die de aandoening verklaren.”
Het aorta aneurysma is een verwijding van de grote lichaamsslagader. Ongeveer 5% van de mensen boven de 65 jaar heeft een aneurysma in de buik zonder het te weten. Het aneurysma groeit meestal in de loop der jaren en kan zelfs scheuren. Bij een scheur is de kans dat de patiënt het ziekenhuis haalt zeer klein en bij een acute operatie aan het geruptureerde aneurysma overlijdt de helft van de patiënten. Helaas is de oorzaak van het ontstaan van aneurysmata nog grotendeels onopgehelderd, waardoor er geen medicijnen bestaan die de groei of scheur kunnen voorkomen. Tot nu toe is een operatie de enige behandeling om te voorkomen dat het aneurysma scheurt.
Er wordt veel onderzoek gedaan naar de oorzaak van het aorta aneurysma. Dit is bloedonderzoek of onderzoek in dood aortaweefsel. Dit heeft jarenlang niet tot een medicijn geleid om aneurysmata te voorkomen. Om deze reden is onderzoek met levend aortaweefsel erg belangrijk. Momenteel worden er vooral proefdiermodellen gebruikt zoals genetische gemanipuleerde muismodellen met een aorta aneurysma.
Lees hier het volledige artikel.