Het Erasmus MC gaat onderzoek doen naar het personaliseren van de darmkankerscreening. Een kleine groep mensen met een hoog risico wordt dan vaker gescreend dan nu gebeurt. De overgrote meerderheid van mensen met een lager risico heeft juist minder vaak screening nodig. De Gezondheidsraad heeft een voorstel hiervoor goedgekeurd.
Bevolkingsonderzoek darmkanker
Sinds 2014 krijgen Nederlanders tussen de 55 en 75 jaar elke 2 jaar een oproep hun ontlasting in te leveren, waarbij dan gekeken wordt of er bloed (hemoglobine) in zit. De hemoglobineconcentratie in de ontlasting is een sterke voorspeller voor de ontwikkeling van darmkanker. Grofweg: hoe hoger de concentratie hemoglobine, hoe hoger het risico op darmkanker.
Beter rendement
Het Erasmus MC gaat nu onderzoeken of het rendement van het bevolkingsonderzoek verbetert als de periode tussen 2 opeenvolgende screeningen wordt afgestemd op het risico dat een deelnemer loopt op het ontwikkelen van (een voorstadium van) darmkanker. Het idee is dat er uiteindelijk meer ontlastingstests en coloscopieën worden gedaan bij de groep met hogere risico’s en minder ontlastingstests en coloscopieën bij de groep met de laagste risico’s.
Lees hier het volledige artikel.