Onderzoek met elektronische neus om longkanker op te sporen

Het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) is sinds januari 2019 één van de deelnemers in een groot landelijk onderzoek naar het gebruik van een elektronische neus (eNose) bij het vaststellen of een patiënt longkanker heeft.

Het apparaat, de Aeonose™, dat wordt gebruikt op de longfunctie-afdeling, ruikt op basis van stoffen in de uitademingslucht of een patiënt longkanker heeft. Met een landelijk onderzoek wordt nu vastgesteld hoe betrouwbaar deze vorm van diagnostiek is, en of de eNose mogelijk op termijn andere vormen van diagnostiek kan vervangen.

Longarts Wouter van Geffen van het MCL: ‘Het onderzoek, een initiatief van Medisch Spectrum Twente in Enschede, wordt uitgevoerd in een samenwerkingsverband met de universiteiten van Nijmegen en Twente. Voor longkanker gaat het MCL met dit onderzoek de tweede fase in. Aan de succesvolle eerste testfase van de eNose bij longkanker werkte het MCL al mee. De resultaten werden gepubliceerd in het tijdschrift Lung Cancer in 2018.

De elektronische neus werd in 1999 in eerste instantie ontwikkeld om voedingsmiddelen te beoordelen, bijvoorbeeld of een lading fruit overrijp is. Al redelijk snel bleken dit soort apparaten ook geschikt om stoffen, die wijzen op een ziekte, in de uitademingslucht te detecteren. Er zijn al eerdere onderzoeken mee gedaan, waarbij is gekeken of een eNose kan helpen bij longziekten zoals astma en COPD. Deze onderzoeken gaven ook al veelbelovende resultaten, gepubliceerd in Journal of Breath Research 2016.

Lees hier het volledige artikel.