Het krijgen van passende langdurige zorg is niet langer vanzelfsprekend, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Het probleem speelt vooral bij mensen die gespecialiseerde zorg nodig hebben. Voor sommige mensen wordt het steeds moeilijker om langdurige zorg te krijgen en soms lukt dat zelfs helemaal niet, stelt de NZa.
Dat is vooral lastig bij mensen die gespecialiseerde zorg nodig hebben, zoals voor extreme gedragsproblemen. Soms worden zij onder dwang en met spoed opgenomen. Maar zorginstellingen hebben vaak niet genoeg kennis en onvoldoende medewerkers om die cliënten te kunnen helpen. Bovendien zijn er te weinig woonvoorzieningen.
Ook mensen met meerdere aandoeningen kunnen soms lastig aan juiste zorg komen. Een instelling kan vaak wel helpen met de ene aandoening, maar niet met de andere, en ook niet met een combinatie.
De wachtlijsten voor langdurige zorg groeien dan ook. Het aantal wachtenden was op 1 september 2021 18.688. Dat aantal steeg tot 24.862 wachtenden op dezelfde datum van dit jaar.
Lees hier het volledige artikel.