Microplastics zijn piepkleine plastic deeltjes die in het milieu en het menselijk lichaam terecht kunnen komen. Het is nog onduidelijk hoe schadelijk microplastics zijn voor onze gezondheid, maar Wageningse wetenschappers hebben berekend dat we in een week ongeveer 0.0041 mg aan microplastics binnenkrijgen (minder dan een korreltje zout) en ongeveer 12.3 mg in ons hele leven.
Met een nieuwe rekenmethode zetten de onderzoekers een flinke stap om de gezondheidsrisico’s en de van microplastics onzekerheid daarbij te kunnen voorspellen.
Microplastics komen voor in allerlei producten, zoals kleding en cosmetica, of ontstaan wanneer plastic breekt of versnippert. Omdat het milieu plastic amper afbreekt, verdwijnen ze in principe niet en komen ze onder meer in ons drinkwater en voedsel terecht. Mensen worden gedurende het hele leven blootgesteld aan microplastics.
Er zijn tot nu toe slechts twee studies die hebben berekend hoeveel microplastics een mens in zijn leven binnenkrijgt. Maar deze studies gaven nog geen volledig beeld van het werkelijk aantal deeltjes dat het lichaam absorbeert. “Ze keken bijvoorbeeld naar een stukje van ons dieet en berekenden niet hoeveel van de allerkleinste deeltjes het lichaam absorbeert,” zegt promovenda en eerste auteur Nur Hazimah Mohamed Nor. “Ons nieuwe model doet dit allemaal wel. Het kan naar het hele dieet kijken en de ontbrekende gegevens slim inschatten.”
Lees hier het volledige artikel.