Onderzoek bacteriën bij darmontsteking en kanker

Bepaalde bacteriën spelen een rol bij het ontstaan van darmontsteking en darmkanker. Dat blijkt uit promotieonderzoek door Coco Duizer van het UMC Utrecht. Door het aanpakken van deze bacteriën kunnen we mogelijk deze ziekten in de toekomst voorkómen. Ook geeft het onderzoek richting aan de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen.

In zijn promotieonderzoek bracht Coco Duizer, onderzoeker bij de afdeling Medische Microbiologie UMC Utrecht, de bijdrage van afbraakproducten van bacteriën in het maagdarmkanaal van de mens aan inflammatoire darmziekten en darmkanker verder in kaart. Hiervoor onderzocht hij de stofwisseling van de bacterie Fusobacterium nucleatum (die betrokken is bij het ontstaan van darmkanker) in organoïden, met aanvullend onderzoek van de bacterie Campylobacter jejuni (die voedselvergiftiging veroorzaakt).

Rol van bacteriële afbraakproducten
Boterzuur (butyraat) is een vetzuur waarvan bekend is dat het wordt uitgescheiden door Fusobacterium-soorten. In het onderzoek van Duizer bleek dat boterzuur dat door Fusobacterium was geproduceerd, autofagie stimuleerde in darmepitheelcellen. De onderzoekers denken dat langdurige autofagie kan leiden tot schade aan het darmepitheel, waardoor inflammatoire darmziekten kunnen ontstaan.

Lees hier het volledige artikel.