Ondervoeding bij ouderen: een ernstig en onderschat probleem

In Nederland lopen veel ouderen risico op ondervoeding. Het komt niet alleen bij thuiswonenden voor, maar nog vaker in zorginstellingen en ziekenhuizen. Terwijl in zorg en samenleving veel aandacht uitgaat naar overgewicht, blijft ondervoeding nog vaak onderbelicht. Volkomen onterecht, zegt epidemioloog Emiel Hoogendijk, want de gevolgen kunnen net zo ernstig zijn.

“Ondervoeding bij ouderen moet dringend hoger op de beleidsagenda komen”, zegt Hoogendijk, als epidemioloog verbonden aan de afdelingen Huisartsgeneeskunde en Epidemiologie & Data Science van Amsterdam UMC.

Op verzoek van The Lancet schreef hij samen met collega-onderzoekers een internationaal overzichtsartikel over het onderwerp. Daarin lezen we dat 1 op de 4 ouderen risico loopt op ondervoeding. Dat wil zeggen: onbedoeld gewichtsverlies, onder andere door te weinig voedsel of te weinig voedzame stoffen, met name energie en eiwitten.

“Die groep zal nog groter worden door de toenemende voedselonzekerheid wereldwijd als gevolg van klimaatverandering, ziekte en oorlog. Ouderen zijn vaak de eerste slachtoffers in dergelijke situaties.” Heus niet alleen in landen met lage en middeninkomens, zegt Hoogendijk, maar ook in Nederland: “In ons LASA-onderzoek in de eerste en tweede coronagolf gaf 10 tot 15 procent van de ouderen aan slechter te eten of maaltijden over te slaan. Vooral mensen die alleen leven en weinig mobiel zijn, zijn erg kwetsbaar.”

Lees hier het volledige artikel.