Onderzoek laat zien dat het voor kwetsbare burgers lastig is om zonder ondersteuning duurzame en wederkerige contacten op te bouwen in de buurt. Femmianne Bredewold onderzocht in opdracht van Movisie het effect van de methode TijdvoorElkaar. Bredewold: “TijdvoorElkaar is een effectieve methode, maar staat onder druk door de bezuinigingen. Het is de vraag of duurzame contacten tussen burgers met en zonder beperking niet verloren gaan.”
Bredewold onderzocht hoe kwetsbare mensen met bijvoorbeeld een verstandelijke beperking betrokken kunnen worden bij TijdvoorElkaar-projecten. Zij moeten als gevolg van de decentralisaties hun eigen welzijn vormgeven en niet meer dan nodig een beroep doen op professionele ondersteuning. Bredewold concludeert in haar onderzoekt dat TijdvoorElkaar bijdraagt aan het ontstaan van sociale netwerken binnen buurten en wijken. Met ondersteuning van professionals kunnen wederkerige en duurzame contacten op gang komen tussen meer weerbare en kwetsbare burgers. Deze contacten dragen bij aan de sociale integratie van kwetsbare burgers.
De methode TijdvoorElkaar
Woningcorporaties, welzijns- en zorginstellingen in Utrecht, Nieuwegein, Zeist, Eindhoven en Haarlem voerden de afgelopen jaren TijdvoorElkaar-projecten uit. Via een website en een sociaal makelaar informeren buurtbewoners elkaar over wat zij voor elkaar kunnen betekenen. TijdvoorElkaar brengt buurtbewoners met elkaar in contact door concreet iets voor elkaar te betekenen, zo worden contacten tussen mensen gestimuleerd en ontstaan duurzame relaties tussen buurtbewoners.
Lees hier het volledige artikel.