Een open blik en het lef om de gebaande paden te verlaten heeft onderzoekers van het Nederlands Kanker Instituut een verrassende vinding opgeleverd. Ze ontdekten dat één soort immuuncel die kankeronderzoekers veelal geen blik waardig gunnen, wel degelijk een speler van formaat is. En dat zou best eens cruciaal kunnen zijn voor patiënten die immuuntherapie krijgen, zoals borstkankerpatiënten.
Hoe succesvol immuuntherapie bij kanker ook is, bij lang niet iedereen slaat deze behandeling aan. Slechts een klein deel van de patiënten met borstkanker heeft iets aan deze behandeling, die het eigen afweersysteem van patiënten opzet tegen de kanker. En als het aan het gros van de artsen lag, was de behandeling niet eens uitgeprobeerd bij deze patiënten.
“Borstkanker zou niets met het afweersysteem te maken hebben, dus ze gingen ervan uit dat het niet zou werken”, vertelt internist-oncoloog en onderzoeker Marleen Kok van het Nederlands Kanker Instituut, het onderzoeksinstituut van het Antoni van Leeuwenhoek.
Lees hier het volledige artikel.