Op *ons (*NemoKennislink) artikel over luchtstromen, aerosolen en de werking van mondkapjes kwamen veel reacties binnen. We leggen een selectie van lezersvragen voor aan hoogleraar medische implementatie Ruud Verdaasdonk (Universiteit Twente).
Niezen in de elleboog lijkt een slimme manier om anderen minder snel te besmetten. Maar in werkelijkheid vernauw je de ruimte waardoor de druppels die uit je mond en neus komen verder kunnen reiken. Dat blijkt uit uit onderzoek van Ruud Verdaasdonk, waar wij onlangs over schreven. Hij vertelde ook dat mondkapjes grote druppels tegenhouden en lekken aan de zijkanten. Hier lees je dit interview terug, met uitgebreide uitleg over het onderzoek van de Universiteit Twente.
Op dit stuk kwamen veel reacties en vragen binnen. Die leggen we in dit interview voor aan Verdaasdonk.
Jullie onderzochten de werking van mondkapjes en concludeerden dat ze lekken aan de zijkanten. We kregen meerdere vragen binnen over of ze dan toch de kans op besmetting verminderen.
“Dat doen ze zeker. De mondkapjes houden de grotere druppels tegen. Die druppels bevatten de meeste virusfragmenten en daardoor is de kans op verspreiding daarbij groter. Dat zie je met name nu bij jongeren die elkaar opzoeken of op vakantie zijn. Ze gaan weer naar uitgaansgelegenheden. Daar staat de muziek hard, dus gaan ze luider praten, welhaast schreeuwen. Als je veel drinkt, wordt de mond vochtig en produceert meer druppels. Dat is mogelijk een goede verklaring voor de piek die je nu ziet.”
Lees hier het volledige artikel.