Mensen met MS kunnen veranderde oogbewegingen hebben. Deze oogbewegingsstoornissen kunnen leiden tot klachten bij het zien, waardoor zij worden beperkt in hun dagelijks leven.
Jenny Nij Bijvank heeft een methode ontwikkeld om deze oogbewegingen te meten. De methode kan wereldwijd toegepast worden voor MS-onderzoek. Jenny vond onder andere dat oogbewegingsstoornissen klachten bij het zien van mensen met MS verklaren.
Daarnaast kan de methode gebruikt worden bij het meten van het effect van medicatie. Jenny Nij Bijvank promoveerde 10 juni aan Amsterdam UMC, locatie VUmc.
Een goed gezichtsvermogen is belangrijk voor mensen met MS, omdat zij vaak al veel andere beperkingen hebben die hun dagelijks leven beïnvloeden. Bij de meetmethode die Nij Bijvank heeft ontwikkeld worden oogbewegingen gemeten met behulp van een moderne eye tracking methode, genaamd infrarood oculografie. Hiermee worden ook subtiele afwijkingen, die op het oog niet goed te zien zijn, vastgelegd en gekwantificeerd. Tijdens de meting moeten de deelnemers verschillende taken op een beeldscherm volbrengen door met hun ogen te bewegen. De analyse wordt geautomatiseerd uitgevoerd in het programma Matlab.
Het protocol is volledig openbaar beschikbaar, zodat ook andere onderzoekers hier gebruik van kunnen maken. Voor het ontwikkelen van de meetmethode is Nij Bijvank tevens bij onderzoeksgroepen in Melbourne (Australië) en Londen (Verenigd Koninkrijk) op bezoek geweest.
Lees hier het volledige artikel.